Fırçalı DC motor üzerinden gerçekleşen dönme hareketi, enkoderle pozisyon bilgileri elde edilerek öncelikle kapı hareket ettirilmektedir. Kapı motorla beraber hareket ettirildiğinde, açılma son noktasıyla kapanma son noktası kaydedilerek, sonraki hareket edeceği, hızlanacağı, yavaşlayacağı, frene basılacağı konumları artık program aracılığıyla yapılabiliyor.
Kapıya ilk start verildiğinde yumuşak bir ivmeyle hızlanıp, ayarlanan maksimum hıza gelince durma bölgesine doğru 3 aşamalı frenle yavaşlamaktadır. Duruş noktasına geldiğinde, bir santimetre kala durmaktadır. Bu işlem, kapının ilk start aldıktan sonra açılma yönünde gerçekleşmekte ve tamamen açıldıktan sonra, ayarlanan bekleme süresi ardından kapanma yönüne giderken yine 3 aşamalı frenlemeyle son derece yumuşak şekilde durup bir süre daha baskı yaptıktan sonra bırakmaktadır.
Otomatik fotoselli kapıların genel çalışma prensibi bu şekilde iken çok ciddi gelişmiş algoritmalara sahip kapı kontrol kartları Işık Elektronik tarafından üretilerek dünyanın birçok yerine ihraç edilmektedir.
Işık Elektronik, ürün geliştirdiği fotoselli otomatik kapılarda frenleme bölgesi ve fren şiddeti son derece yumuşak, bakıldığında hissedilmeyecek kadar lineer şekilde açılıp kapanır.
İthal edilen yurtiçi ve yurtdışı kapılarda dormalabel kapının pozisyonunu tespit edemeyip en koldere mutlaka başlangıç A ve B ucunu bildirerek bağlamak gerekirken, Işık Elektronik’in ürettiği otomatik kapılarda 2010 yıllarında PID ve yapay zeka dinlenme programına entegre edilerek encoder A-B uçarını otomatikmen bularak montaj kolaylığı sağlamaktadır.
Işık Elektronik’in otomatik fotoselli kapılarda montaj kolaylıği amacıyla, ilk kurulumdan sonra bütün ayarları otomatik yaparak bir parametre sunmaktadır. Bu da diğer otomatik kapılara göre ayrıcalık gösteriyor.
H köprü, motor sürme yönteminin otomatik kapılarda kullanılabilmesini sağlayarak patenti Işık Elektronik’e ait sürme yöntemini Türkiye’de ilk uygulayan yeni bir sayfa açmıştır. Gelişen teknolojiyle beraber, geliştirdiği kapı kontrol kartlarını yeni sayfa açarak güç kaynağını fotoselli mono blok oluşturarak sunarken yeniliklere imza atmaya devam etmektedir.
Tek mosfet faz kaydırma yöntemiyle çok daha yüksek hızlara ulaşarak otomatik frenleme sistemini geliştirerek maliyetleri düşürerek, sahada rekabetçi fiyatlarla Türkiye piyasasının %70’ine hakim olmuştur.
Sektörde liderken fotoselli otomatik kapılarda yeni radar, nesne tanıma sistemleri, fotosel ve engel tanıma sistemleriyle her yıl yenilerini ekleyerek faaliyet sürdürmektedir.
Radarlarda geliştirilen başlangıç noktası, hata toplamı ve sonuç yöntemiyle sonsuz döngüleri engelleyerek kapıların eşik tanıma sistemi geliştirilmiştir.
Yorum yaz
Yorum Yapın